Jedan od najprepoznatljivijih holandskih slatkiša je stroopwafel. U bukvalnom prevodu znači: vafel sa sirupom. Sastoji se od dva veoma tanka vafla, a između je fil od karamele. Holanđani ga jedu uz šolju tople kafe, čaja ili kakaa, stavljaju ga na vrh tople šolje kako bi omekšao.
Stroopwafel je nastavo u gradu Gouda u Holandiji, verovatno krajem 18. veka. Testo je obično napravljeno od brašna, mleka, jaja, putera, braon šećera i kvasca. Zatim se loptice testa stave u aparat sličan aparatu za pravljenje galeta. Kada je testo ispečeno, toplo i hrskavo, seče se na pola. Hrskave korice se namažu slatkim sirupom (stroop) nalik na karamelu i onda se spoje.
Želite da naučite holandski jezik?
Ako želite da počnete sa učenjem holandskog jezika, slobodno me kontaktirajte.
Hvala na čitanju,
Mirjana