Holandska reč na dan – baliekluiver

Baliekluiver je naziv za besposličara, nekoga ko rado gleda kako drugi rade. Bukvalno označava nekoga ko se naginje preko šaltera ili ograde.

skype casovi holandskog

 

U holandskom gradu Utrehtu postoji mnogo gvozdenih ograda iznad kanala i podruma pored kanala u centru grada. Te ograde takođe zovu i šalterima, a često možemo videti ljude koji se na tim mestima zadržavaju i naslanjaju na ograde. Zato stanovnici Utrehta imaju nadimak baliekluivers.

 

skype casovi holandskog

 

Podrumi oko kanala u Utrehtu se zovu werfkelders i oni su jedinstveni u svetu. Još uvek u gradu možemo pronaći 732 ovakva podruma. Da bismo shvatili čemu oni služe, moramo se vratiti par vekova unazad. U srednjem veku, vodostaj u kanalima je dosta varirao, poplave su bile česte, pa su kuće gradili visoko iznad kanala. Podrumi ovih kuća su zbog toga bili daleko od kanala. Kako bi se  olakšao istovar robe iz brodova, kopali su se tuneli od kanala do podruma kuća i tako su nastali werfkelders. U današnje vreme werfkelders i podrumi kuća nisu više povezani, a werfkelders su sada uglavnom pretvoreni u restorane i kafiće.

 

casovi holandskog

Svakog dana, za vas izdvajamo zanimljive holandske reči i predstavljamo ih na našem blogu. Učenjem holandskih reči možete mnogo naučiti i o holandskoj kulturi.

Ostanite uz nas, širite svoj vokabular i upoznajte se sa holandskim jezikom i kulturom!

Želite da naučite holandski jezik?

Ako želite da počnete sa učenjem holandskog jezika, slobodno me kontaktirajte.

Hvala na čitanju,
Mirjana

Časovi holandskog