Najstarija holandska ljubavna pesma

Hebban olla vogala nestas hagunnan hinase hic enda thu – wat unbidan we nu?

Prethodna rečenica napisana je na staroholandskom jeziku. Dugo se verovalo da je to prvi poznati pisani trag na holandskom jeziku, ali zapravo najstarije zapisane holandske reči možemo pronaći u glosama Salijskog zakonika iz VI veka.

casovi holandskog jezika

Prevod ove rečenice glasi: “Sve su ptice počele da prave svoja gnezda, osim tebe i mene – šta čekamo?”

Pošto sada znamo da ovo nije prvi poznati pisani trag na holandskom, moglo bi se reći da su ovo stihovi najstarije holandske ljubavne pesme.

 

najstarija ljubavna pesma na holandskom jeziku

 

Kako je ovaj stih nastao i zašto je baš on zapisan?

Flamanski kaluđer je u XII veku (oko 1100. godine) zapisao ove stihove dok je boravio u jednom manastiru u Engleskoj. Dok su prepisivali latinske i staroengleske tekstove, kaluđeri su povremeno morali da naoštre i isprobaju pero kojim su pisali. U tim trenutcima, oni bi često zapisali prvo što im padne na pamet. Ovom flamanskom kaluđeru se dakle motala ljubavna pesma u glavi i zato je zapisao ove stihove u knjizi koju je prepisivao.

Želite da naučite više o holandskom jeziku?

Ako želite da naučite više o istoriji holandskog jezika ili ako želite da počnete sa učenjem holandskog, kako biste se bolje upoznali sa holandskim jezikom i kulturom, slobodno me kontaktirajte. 

Hvala na čitanju,

Mirjana 🙂

časovi holandskog jezika