Stroopwafel

Jedan od najprepoznatljivijih holandskih slatkiša je stroopwafel. U bukvalnom prevodu znači: vafel sa sirupom. Sastoji se od dva veoma tanka vafla, a između je fil od karamele. Holanđani ga jedu uz šolju tople kafe, čaja ili kakaa, stavljaju ga na vrh tople šolje kako bi omekšao.

stroopwafel 
Jedan od najprepoznatljivijih holandskih slatkiša je stroopwafel. U bukvalnom prevodu znači: vafel sa sirupom. Sastoji se od dva veoma tanka vafla, a između je fil od karamele. Holanđani ga jedu uz šolju tople kafe, čaja ili kakaa, stavljaju ga na vrh tople šolje kako bi omekšao.

Stroopwafel je nastavo u gradu Gouda u Holandiji, verovatno krajem 18. veka. Testo je obično napravljeno od brašna, mleka, jaja, putera, braon šećera i kvasca. Zatim se loptice testa stave u aparat sličan aparatu za pravljenje galeta. Kada je testo ispečeno, toplo i hrskavo, seče se na pola. Hrskave korice se namažu slatkim sirupom (stroop)  nalik na karamelu i onda se spoje.


Želite da naučite holandski jezik?

Ako želite da počnete sa učenjem holandskog jezika, slobodno me kontaktirajte.

Hvala na čitanju,
Mirjana